Imprimeix

Demanar ajuda professional després d'una pèrdua

Escrit per Lda. M. Dolors Grassot París el . Publicat a Articles

El dolor, la soledat i els trastorns que acompanyen el dol no tenen res d'anormal, però hi ha alguns símptomes que impliquen la necessitat de demanar ajuda professional. Tot i que cadascú hauria de prendre aquesta decisió lliurement, caldria que us plantegéssiu seriosament demanar ajuda si presenteu algun dels següents símptomes:

 

- Intens sentiment de culpa, provocats per coses diferents de les que vau fer o deixar de fer en el moment de la mort de l'ésser estimat.

- Pensaments de suïcidi, que vagin més enllà del desig d'estar mort o de retrobar-se amb l'ésser estimat.

- Desesperació extrema. La sensació de que per molt que ho intenteu, mai podreu recuperar una vida que valgui la pena viure.

- Inquietut o depressió prolongades. La sensació d'estar "atrapat" o "ralentitzat" mantinguda al llarg de períodes de diversos mesos de durada.

- Símptomes físics, com la sensacio de tenir un ganivet clavat al pit o una pèrdua substancial de pes, que poden representar una amenaça per al benestar físic.

- Ira incontrolada, que fa que amics i éssers estimats es distanciin o us portin a "planejar una venjança" per la vostra pèrdua.

- Dificultats continuades de funcionament, que es manifesten en una incapacitat per a conservar la vostra feina o realitzar les tasques domèstiques necessàries per a la vida quotidiana.

- Abús de substàncies, confiant massa en les drogues o l'alcohol per desterrar el dolor de la pèrdua.

Tot i que qualsevol d'aquests símptomes pot ser una característica d'un procés normal de dol, la seva presència continuada ha de ser causa de preocupació. Si ho creieu oportú, no dubteu a demanar ajuda professional.

 

Mariló Grassot Paris

Psicòloga

 

 

 

Bibliografia

Neimeyer, R.A. (2000), Aprender de la Pérdida, Barcelona, Editorial Paidós Ibérica S.A.

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar