Imprimeix

Trastorns de l'alimentació

Escrit per Pere Minobas Suquet el . Publicat a Psicopatologia

  

Existeixen diversos trastorns relacionats amb l'alimentació. Els més habituals són:

 

- L'anorèxia nerviosa

- La bulímia nerviosa

- El trastorn per fart

 

L'anorèxia nerviosa 

 

Les persones que pateixen aquest trastorn demostren rebuig a mantenir un pes corporal igual o per sobre del que és considerat normal per l'edat i l'alçada, i una por intensa a guanyar pes o convertir-se en obeses. Normalment tenen una percepció alterada del seu pes o silueta corporal, veient-se molt més grasses del que són en realitat.

 

Per aconsenguir disminuir el seu pes, aquestes persones poden presentar una sèrie de conductes nocives per a la salut: greu restricció alimentària, ús indiscriminat de diurètics i laxants, autoprovocació del vòmit, etc. Aquestes conductes no només són nocives per si mateixes, sinó que tenen altres conseqüències negatives per a la salut, com ara l'alteració del trànsit gastrointestinal, l'amenorrea en el cas de les noies, la destrucció de l'esmalt dental (degut als vòmits), etc.

 

Tanmateix, l'alteració més greu que observem en aquest trastorn és cognitiva. Les persones que el pateixen tenen una visió alterada de la seva imatge que no es deixa influenciar per opinions i consells d'altres persones, incloent-hi els de professionals de la medicina i la salut mental. Pateixen el que en salut mental anomenem "no consciència de malaltia". Això fa que siguin pacients molt difícils de fer venir a la consulta i de tractar.

 

Si mai percebeu que un amic o familiar pot patir aquest trastorn, no insistiu a fer-lo menjar a la força perquè segurament no en treureu res (no menjarà o ho acabarà vomitant) i perdrà la confiança en vosaltres. És més efectiu convènce'l d'anar a la consulta d'un metge o psicòleg apelant a d'altres problemes que segur que presenta a la seva vida. Per exemple:

 

- Dificultat de relació amb els pares (generalment hi ha batalles campals amb la mare pel fet de negar-se a menjar el que la mare creu necessari)

 

- Dificultat de relació amb els companys (sovint són persones amb caràcter obsessiu que es capfiquen molt amb els estudis i conreen poc la relació amb els altres)

 

- L'absència de menstruació o el deteriorament de l'esmalt dental també són una bona excusa per visitar un metge.

 

 

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar