Imprimeix

Ansietat

el . Publicat a Psicopatologia

L'ansietat és una reacció instintiva normal d'autoprotecció que es desencadena davant d'una situació de perill; estimula el nostre organisme impulsant la nostra capacitat d'esforç per lluitar o fugir.

Quan l'ansietat ens bloqueja o es dispara en moments que no són objectivament perillosos, es tracta d'una ansietat patològica. Els símptomes més habituals d'ansietat són: palpitacions, suor, tremolors, sensació d'ofec o falta d'aire, opressió toràcica, nàusees o molèsties abdominals, mareig o desmai, por a perdre el control o a tornar-se boig, por de morir, formigueig a les extremitats, calfreds...

Existeixen diferents trastorns d'ansietat. Els més habituals són:

- Trastorn de pànic (també s'anomena crisi d'angoixa) amb o sense agorafòbia
- Agorafòbia sense història de trastorn de pànic
- Fòbia específica
- Fòbia social
- Trastorn per estrès agut
- Trastorn per estrès postraumàtic
- Trastorn per ansietat generalitzada

Els trastorns d'ansietat responen molt bé a un tractament combinat de medicació i psicoteràpia. La medicació permet alleugerir els símptomes, tot i que no és recomanable a menys que la simptomatologia impedeixi a la persona seguir amb les activitats de la vida diària, perquè pot crear dependència. La psicoteràpia permet aprofundir en la personalitat i la psicobiografia de la persona per esbrinar quines poden ser les causes de l'aparició del trastorn per tal de poder-les tractar. Amb les primeres visites, el psicoterapeuta ja pot aconsellar unes pautes de conducta que permetin a la persona evitar factors estressants i potenciar un estil de vida física i mentalment més sà. Generalment s'aconsegueix una millora significativa a les poques setmanes de tractament.

  

 

Informació relacionada

Consells de Salut: Evitar l'ansietat

Consells de Salut: Com superar les pors

Consells de Salut: Truc per relaxar-se ràpidament

Jocs: La faula del gat i el ratolí

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar