Imprimeix

Sexologia

Escrit per Super User el . Publicat a Sexologia

La sexologia és la ciència que estudia els trastorns de la sexualitat i com solucionar-los.

Al llarg del cicle vital, un 50% de les parelles presenten alguna disfunció sexual, que lògicament, repercutirà en la seva qualitat de vida. Els problemes sexuals no només afecten al benestar del pacient, sinó també al de la seva parella, i com a conseqüència, al seu entorn familiar i social.

 

Les disfuncions sexuals inclouen diferents formes d’incapacitat per a participar satisfactòriament en una relació sexual:

  • Falta d’interès sexual

  • Impossibilitat de sentir plaer

  • Fracàs en la resposta fisiològica necessària per a la interacció sexual

  • Incapacitat per a controlar o sentir l’orgasme

En una disfunció sexual normalment hi ha implicats factors psicològics i orgànics. De vegades la disfunció està més relacionada amb un trastorn orgànic (diabetis, hipertensió arterial...) o més aviat amb un problema psicològic (depressió, ansietat, addiccions...). No és estrany que els factors orgànics i psicològics interaccionin i es potenciïn entre sí. Per exemple, un problema puntual d’erecció degut a l’estrès, pot afectar la seguretat en les pròpies capacitats sexuals d’un home, i aquesta falta de seguretat pot dificultar l’erecció en posteriors interaccions sexuals. També és molt habitual que els problemes de parella es traslladin a la sexualitat, afectant-la negativament. Una parella que presenta algun problema sexual, sobretot relacionat amb la falta d’interès sexual o dificultat de sentir plaer, sovint presenta també problemes de comunicació o mantenen una relació de parella insatisfactòria per un o ambdós dels membres.

La sexualitat és un pilar bàsic en la construcció de la parella i la família. Per aquest motiu es recomana que qualsevol intervenció sexològica es realitzi en parella. Les teràpies per disfunció sexual que es tracten en parella tenen un índex d’èxit més gran que les que es realitzen de manera individual.

 

 

Classificació dels trastorns sexuals

Trastorns sexuals en l'home

Trastorns sexuals en la dona